Op een dinsdagavond eind april verzamelden zich een tiental lopers voor de reanimatietraining door Ed Weesie.

Omdat het maximum aantal deelnemers niet was bereikt, kon mijn dochter Balou ook meedoen. Een training van één avond waarmee je in geval van nood waarschijnlijk net iets beter weet wat je moet doen, dat is toch mooi meegenomen!
Na een kort welkom door onze voorzitter, nam Ed de leiding. Ik verwachtte dat we met zo’n pop aan de haal zouden gaan, maar nee – we konden met elkaar aan de slag.
Als uitgangssituatie moesten we ons van Ed voorstellen dat er iemand op zijn buik op de spoorrails ligt – wat doe je dan?
Direct aan de slag met reanimeren was niet het juiste antwoord. Je kijkt eerst of het veilig is op de persoon te benaderen en dan bel je 112 –nadat je hebt verteld wat er aan de hand is, leg je je telefoon op de speaker bij het hoofd van de persoon die hulp nodig heeft.
De mensen van 112 zorgen ervoor dat het treinverkeer wordt stilgelegd, de ambulance naar je onderweg gaat en geven jou als hulpverlener instructies.
Vervolgens legde Ed uit welke vitale functies moeten worden gecheckt en wat je moet doen als het inderdaad nodig is de persoon van de spoorlijn af te krijgen – bij het oefenen daarmee, raakten we soms even in de knoop (lachen!), maar iedereen kreeg als snel de juiste techniek onder de knie en in de vingers.
Tot slot demonstreerde Ed met de pop nog de reanimatie (hartmassage en beademing) en kregen we een AED-instructie.

Al met al een interessante en leerzame avond en voor herhaling vatbaar!