Het was rond 09.15 uur en niet echt vroeg dus toen we met ongeveer 60 man/vrouw (of ‘mensen’ volgens de genderneutraal aanhangers) Delft betraden. Het was nog rustig.

Wellicht dat daarom het monotone contact van rubber zolen met straatklinkers menig musje toch zijn ooglid deed optrekken. Ja, ook stadsmussen kennen de zondagsrust die normaliter niet voor het klokkenluiden van de kerktoren verstoord wordt. Dat wordt nog wat  voor die arme mussen als straks ook via de luidsprekers van de minaretten vijfmaal per dag met extra volume tot het gebed wordt opgeroepen.

Tegen die tijd moeten wij als bijdrage tot beperking van de decibellen maar eens overwegen op kousenvoeten door de stad te stiefelen of deze route mijden. Dat laatste zou jammer zijn. Want het blijft leuk langs de Delftse grachten te rennen en naast aandacht voor de ongelijke klinkers ook oog te hebben voor de historische panden en pleinen.

Het waren er maar 15 vandaag, kilometers. Genoeg echter om van het mooie weer, de omgeving en de route te genieten. En van de New York gangers natuurlijk. Want tjonge wat waren die trots op hun NYC marathonprestatie en beleving. Enkel het aanschouwen was al een aansporing voor nieuwe loopuitdagingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.