Het kan geen toeval zijn dat voor de slechts 16 km richting De Balij, een relatief groot aantal lopers vanochtend om half negen aan de start verscheen. Die kortste afstand in het trainingsschema is dan ook een soort verlofdag in het trainingsschema. De meer en minder getrainde atleten lopen de route bijna met twee vingers in de neus en staan voor ze het weten alweer aan de finish.

Als zo’n verlofdag dan ook nog opgeleukt wordt met een lekker temperatuurtje en het vooruitzicht van al het fraais van het natuur- en moerasbos nabij Zoetermeer is de verklaring voor de grote opkomst compleet.

En grote opkomst is grote gezelligheid. Want na een paar weken vrijwillige of gedwongen afwezigheid is de nieuwsgierigheidsfactor hoog en wordt er lachend bijgepraat en grappend geroddeld.

Maar ja, ook aan verlof komt een eind. Haal die twee vingers voor de komende weken maar uit je neus. De mouwen moeten worden opgestroopt. Er wachten 27, 30 en 32 km voor de echte liefhebbers. De minder echte liefhebbers mogen overigens gewoon komen hoor. Als beloning mogen ze afkorten naar rato van de motivatie.