Lessen uit Edinburgh “Trainen is voor talentlozen”

Als voorbereiding op de komende najaarsmarathon had Robert van der Gaag het idee geopperd om in een zogenaamde “rustweek” – immers wat stelt een rondje van 21 kilometer nou eigenlijk als marathonloper voor – de Noordzee over te steken voor een “rustig en kort loopje” in Edinburgh. Zo gezegd zo gedaan, dus wij (Robert, Martin en Erik) vlogen op zaterdagmorgen niet toevallig met “EASY”Jet naar Edinburgh voor de halve marathon. Uiteraard wist Robert ons vooraf te voorzien van de nodige tips om deze 21 kilometer op een goede wijze te voltooien. Uiteraard willen wij deze tips en onze ervaringen graag met iedereen delen, want ik kan je vertellen : SUCCES VERZEKERD !

1) Lekker Gelopen : vergeet direct alle goede tips die je bij Lekker Gelopen hebt gehoord !
2) Bereikbaarheid: schakel het thuisfront uit. Blokkeer je mobiele telefoon door het onjuist ingeven van je pincode van je mobiele telefoon (herhaal dit 3 keer, een volledige blokkade van je mobiele telefoon is verzekerd). Dit is van groot belang, want een volledige concentratie voor de halve marathon welke aanstaande is, is van groot belang.
3) Goede leven: zet je goede leven van thuis gewoon voort, doe geen concessies ten aanzien van voeding en drank !
4) Nachtrust: Slaap niet te lang de avond/nacht voor de halve marathon, immers uitrusten doe je tijdens de 21 kilometer (het is ten slotte maar een “halve”!)
5) Vrienden: maak nieuwe vrienden in de pub. Leeftijd speelt geen rol, sexe wel ! Maak hierbij gebruik van elkaars individuele kwaliteiten !
6) Drinken: begin op tijd met drinken immers “vocht” is belangrijk. Start met het eerste biertje aan het begin van de middag en houd dit zo lang mogelijk vol !
7) Uitputting: voorkom uitputting door de dag voor de halve marathon zoveel mogelijk vocht in te nemen en kilometers te maken, kortom doe een kroegentocht door de stad! Hierdoor raak je alvast gewend aan wat je de volgende dag te wachten staat.
8) Integreer zo snel mogelijk: sluit je de avond voor de halve marathon aan bij een vrijgezellenparty van de juiste sexe en feest hartstochtelijk mee !
9) Adviezen: neem adviezen van medelopers ter harte. Zo wisten twee jonge vrouwen ons te vertellen dat trainen voor talentlozen is !
10) Tempo: Loop als een bezetene de eerste 8 kilometer, deze gaan bijna als vanzelf. Daarna is het nog maar een afstandje van 13 kilometer !

Waartoe deze tips uiteindelijk hebben geleid is zichtbaar op de bijgaande foto’s en de onderstaande tijden op de halve marathon:

Erik Westerhof : 1.32.16 (alleen eerste 8 kilometer voluit)
Martin Westerhof : 1.47.17 (relaxed gelopen)
Robert van der Gaag : 1.47.17 (relaxed gelopen)

Verbaasd vroegen wij ons na afloop af wat nu eigenlijk de ideale voorbereiding voor een (halve) marathon is. IK zou zeggen “Doe maar gewoon dat is al gek genoeg”. Het was wederom een feestje om hier bij geweest te zijn.

Erik Westerhof